13 ciчня — Пpeподобної Мeланії (Щeдрий вечір). Що мaє зpoбити жінка в це святo



Свято Маланки, або Щедрий вечір відзначається 13 січня. Звичаї цього дня мають ще дохристиянське коріння.
Преподобна Меланія – заступниця вагітних жінок, материнства та сімейного затишку. Це свято оповите багатьма звичаями та традиціями. Люди вірили, що цього дня не можна рахувати гроші, щоб не накликати злидні. Також не слід позичати гроші, щоб не відігнати від оселі достаток.

Намагайтеся ні з ким не сваритися, щоб в сім’ї не точилися чвари. Щедрий вечір – світле сімейне свято, тому провести його потрібно в гарному одязі світлих відтінків. Господиня має приготувати багато страв для сімейної вечері. Наші предки вірили, що в ніч з 13 на 14 січня слід загадати бажання, бо це – чарівний час.

Ввечері молоді хлопці та дівчата збиралися, щоб здійснити обряд «Водіння кози». Один хлопець з гурту переодягався на козу. Компанія колядувала та веселилася. Люди з великою шаною зустрічали колядників та щедро їх приймали, щоб рік був щасливим та урожайним. Вважалося, що сон, який присниться цієї ночі, обов’язково збудеться. Молоді дівчата ворожили, щоб передбачити свою долю.

Побутувала думка, що народжені 13 січня люди отримають дар ясновидця. Жінки намагалися вдягати все найкраще, щоб бути красивою весь рік. Спостереження за погодою показали, що легкий снігопад на Маланку віщує добрий урожай.



Друзі, Вам подобається ця стаття?
Поділіться з друзями!