19 травня — Іова Горошника. Корисні поради, які допоможуть вам отримати здоров’я на увесь рік



За давньою християнською традицією, сьогодні, 19 травня, ми вшановуємо святого Іова Багатостраждального. Це свято має багато народних назв, зокрема день Іова Горошника, росеник або огірочник.

В цей день заведено займатися земельними справами. Люди дивилися з самого ранку на росу, бо по ній можна було визнати, який врожай огірків можна очікувати. Якщо роси багато, то чекали багато огірків. Цей день сприятливий для посадки кукурудзу, квасолю, горох, гарбузи. Та звичайно необхідно посадити огірки, які потім використовують для засолу.

Роса в цей день володіє цілющими властивостями. Цією росою вмивали та поїли хворих людей, які потім одужували. Також, треба в цей день побігати босими ногами по ранній росі, тоді ви запасетесь здоров’ям.

Заведено 19 травня молодицям, які не вийшли заміж, зібрати на цей рушник крапельки роси. Після промовляли спеціальні слова, висушували їх на сонячному промінні. Після цей сухий рушник дарували своїм нареченим. Наречені після того, як витруться цим рушником, будуть постійно думати про наречену, яка дала цей рушник.


Іменинникам теж збирали росу на білий шматок тканини та приносили його в подарунок.

Жінки при надії збирали цілющу росу, щоб гарно пройшли пологи. За три дні до 19 травня, вони носили не знімаючи хустки своїх матерів. Зранку збирали росу, говорячи слова, а потім знову носили хустинку три дні. Коли починалися пологи, вони одягали хустку або клали десь неподалік з собою.


Прикмети цього дня:

-Якщо на кленах висять сережки, то це сприятливий час для посіву буряка.
-Якщо до огірочника впродовж трьох днів помічали росу, а в цей день її не було – погода повинна різко змінитися.

Друзі, Вам подобається ця стаття?
Поділіться з друзями!