11 травня день святого Максима. До яких засторог слід прислухатися в цей день усім господарям



В цей день, 11 травня, православні віряни за давньою традицією вшановують великомучеників Максима, Квінтіліана й Даду. У простонародді сьогоднішній день одержав назву Максимового, або дня Максима-Березасоку.

Максим, Квінтіліан і Дада були братами й несли в народ Слово Боже, за що згодом були жорстоко страчені. В цей день молилися селяни за своїх корів та читали заговори, щоб отримувати багато молока. Також заведено збирати такі трави, як кропиву, подорожник, мати-й-мачуху. Сприятливий день для подорожувань.

Забороняється в цей день:

  • Не слід колоти вуха, бо можуть виникнути проблеми зі слухом.
  • Білити хату – позбудетесь вдачі та здоров’я.
  • Щоб малеча до року життя не хворіла, не можна в цей день підстригати нігті та волосся.
  • Не можна розказувати про весілля, бо пара може розбігтися.

Якщо пити на Максимов день березовий сік, то ви станете багатшим та здоровішим. Дуже гарний день, для того, щоб відправитися до лісу та зібрати березовий сік. Саме так робили в давні часи. Сік берези має безліч цілющих властивостей. В цей день сік наповнений чарами, які можуть вилікувати хворого, збагатити бідного, а нещасливе кохання зробити щасливим.


Тому соком постійно лікували тяжкі захворювання. Заборонялося збирати сік з самотніх беріз, бо люди вірили, що в них живуть душі людей, які померли від насилля. В таких деревах текла кров замість соку.

Молодиці використовували сік в косметичних цілях – вмивали обличчя, робили маски з соку та меду. Таким способом шкіра ставала красивою та здоровою. Збирати березовий сік краще у теплу, суху погоду. Під час збирання не слід сильно травмувати дерево, воно може загинути.


Прикмети цього дня:

Чекай спекотне літо, якщо схід сонця ясний.
Чекай гарного врожаю, якщо на небі яскраві зорі.

Друзі, Вам подобається ця стаття?
Поділіться з друзями!