22 квітня — мученика Вадима Персидського. Що варто зробити кожній жінці в цей особливий день



Святого Вадима Персидського прийнято вважати захисником від наклепу й лукавства. За життя він допомагав нужденним повірити у себе та бути впевненими у власних силах, не піддаватися гордині й бажанням легкої наживи.

В народі це свято часто називають днем Вадима Ключника, традиційно його святкують 22 квітня, і цей рік не є виключенням. У церковному календарі це день вшанування пам’яті преподобного мученика Вадима Персидського, архімандрита.

Інші назви свята: «Вадим», «День відмикання джерел», «Вадим — Відчиніть джерела». Ключником день прозвали в честь джерел і ключів, які б’ють з-під землі. 22 квітня було прийнято обходити джерела води, які були заповідані батьками.

Святий Вадим жив в Персії в 4 столітті. У 376 році, за часів гонінь на християн, які почав цар Персії Сапор, Вадима з сімома учнями заарештували і кинули до в’язниці, де піддали жорстоким катуванням. Мученики витримали чотири місяці тортур, але так і не відреклися від Христа. Згідно з житієм, стійкість християн справила велике враження на язичників, згодом багато хто з них звернулися в християнство. Не добившись свого, язичники стратили Вадима і сім його учнів.


Святий Вадим Персидський, він же у православних більш відомий як Вадим Ключник, шанується як захисник від брехні і зради. В цей день молилися про зміцнення віри. Святий Вадим допомагав набути впевненості в собі і своїх силах, допомагав також позбутися від користі, жадання і гордині.

У день Вадима Ключника люди ходили до джерел (ключей), чистили їх і примовляли: «Підземна водиця, відмикає тобі шляхи весняні». Після цього з джерел брали воду, вмивалися нею і пили її — вважалося, що це зміцнить здоров’я. Джерельною водою також обпоюють худобу і окропляли земельні ділянки.


22 квітня на джерелах джерельної води було прийнято гадати про життя і смерті хворих людей. Коли йшли на ключ за водою, то ні з ким не говорили, а прийшовши, молилися на всі чотири сторони і питали про людину: на живе або на мертве? Якщо загаданого судилося довге життя — вода повинна була стояти світла, як скельце. Якщо ж хворого чекала смерть — ключі могли сильно завирує.

На Вадима Ключника починався вигін худоби на луки, де вже досить виросла свіжа трава. На луки виганяли і домашню птицю. У господарствах цього дня чекали з нетерпінням, бо годувати худобу треба було менше, надої потихеньку підвищувалися, а кури несли більше яєць. Землероби перевіряли землю на полях, чи готова вона до початку орного сезону. Брали грудку грунту, трохи пригнічували і кидали вниз. Якщо грудка розсипався, то земля була готова до роботи, якщо немає, то необхідно було ще трохи почекати.

Примічали, якщо на Вадима Ключника погода усталилася, то літо буде без опадів. Якщо дув вітер, вранці на землі був іній або стелився туман, чекали знатний урожай. Заглядали у пташині гнізда. Якщо кладка яєць в гнізді була маленькою — урожай очікувався поганим. Берези на Вадима Ключника випромінювали багато соку — очікували дощове, холодне літо і неврожай.

Що віщували сни, які снилися 22 квітня?

Їжак – будете сваритись.
Черемха – буде любов у ліжку.
Ви квасите капусту – очікуйте печаль та смуток.
Відтираєте плями – буде соромно.
Натираєте себе маззю – захворієте.
Одягаєте маску – на шляху зустрінете брехуна.
Вирізаєте з паперу – чекайте звістку.
Збиваєте масло – грошова винагорода.

Друзі, Вам подобається ця стаття?
Поділіться з друзями!