27 березня — день ікони Пресвятої Феодорівської Богородиці. Люди просять в ікони про сімейне благополуччя.



Щороку 27 березня за православною традицією прийнято вшановувати ікону Феодорівської Богоматері. Згідно з легендою, її авторство належить самому апостолові Луці.

Вперше ікона з’явилася на Русі у 1263 році під час святкування дня Успіння Божої Матері. Жителі Костроми помітили дуже дивне явище. Серед вулиці з’явився воїн, який в руках ніс ікону Богородиці. Він пройшов через все місто та зник. Наступного дня було знайдено цю ікону на березі річки. В ній відразу впізнали образ, який зник багато років тому, а воїном був святий мученик Феодор Стратилат.

Ікону помістили в храм на зберігання, але незабаром сталася пожежа. Все згоріло дотла, окрім ікони Богородиці, яку знайшли через три дні серед попелу. Після другої пожежі, ікона Богородиці, також, залишилася неушкоджена. Жителі розповідали, що під час пожежі, образ Діви Марії виднівся над вогнем у повітрі.

Князь віруючи у чудотворну силу ікони, взяв її у бій проти татар. Образ врятував жителів та військо, а загарбників розбили й вигнали з території Русі.


Довгий час образ зберігався у Костромському соборі святого Феодора Стратилата. Святий лик захищав храм та творив чудеса. У 1991 році, ікону Богоматері «Феодорівську» перемістили у собор Богоявленсько-Анастасіївський, який також знаходиться в Костромі.

Цей образ приваблює до себе увагу багатьох паломників та простих християн. Люди моляться іконі та просять сімейного добробуту, допомоги у важких пологах та здоров’я для всієї родини.


Друзі, Вам подобається ця стаття?
Поділіться з друзями!